2011.01.08: Rituelen

De kracht van Rituelen

De kracht van rituelen

- Vieren

- Verbinden

- Veranderen

- Helen/Genezen

- Danken

1) Vieren

Rituelen tillen bijzondere momenten boven het alledaagse leven uit.

Rituelen doen ons stilstaan om het unieke en het bijzondere van een moment of een gebeurtenis te vieren.

Wat is dan het verschil tussen een feest en een ritueel?

Een authentiek ritueel bestaat uit drie fasen

- Voorbereiding: praktisch, maar ook mentaal, emotioneel, spiritueel. Denk aan advent voor Kerstmis, vasten voor Pasen, retraite en bezinning voor bijzonder overgangsmoment

- Symbolische kern van het ritueel: uitdrukken van waar het in het ritueel om gaat in symbolen en symbolische handelingen. Symbolische taal richt zich niet aleen tot onze ratio, maar richt zich ook tot ons hart, tot onze buik, tot onze intuïtie, tot onze ziel. Het spreekt diepere lagen in ons aan en staat open voor persoonlijke interpretatie.

- Aarden: feest of koffietafel bijvoorbeeld. Het is belangrijk om na de emotionele beroering weer met beide voeten op de grond te komen en het alledaagse leven weer te kunnen verderzetten. Vandaar: aardse activiteiten zoals eten, drinken, dansen, zingen ronden een ritueel af.

2) Verbinden

Rituelen verbinden mensen met de omgeving waarin ze leven: de natuur en haar veranderende seizoenen bijvoorbeeld.

Rituelen verbinden mensen met elkaar. Traditioneel vieren mensen samen, binnen een gemeenschap en binnen het kader van een groot verhaal.

Rituelen verbinden mensen met vorige generaties wanneer in tradities rituelen en symbolen worden overleverd.

Rituelen verbinden ons met toekomstige generaties wanneer wij op onze beurt deze rituelen en symbolen doorgeven.

3) Veranderen

Rituelen staan stil bij dat wat verandert. Verandering is de enige constante in het leven, zeiden de oude Grieken al. Verandering is niet altijd makkelijk, zelfs niet al verandert iets ten goede. Elke verandering vraagt om een nieuw evenwicht.

Rituelen helpen ons met verandering om te gaan en opnieuw evenwicht en harmonie te vinden in nieuwe omstandigheden.

Rituelen helpen ons soms zelfs de drempel van verandering over. Ze geven ons een duwtje in de rug. Denk aan puberteitsrituelen in andere culturen die jongens en meisjes helpen op de stap naar volwassenheid te zetten.

Verandering heeft altijd twee zijden. Je laat iets achter en er komt iets nieuws. Er is winst en verlies. Elk goed, authentiek ritueel heeft oog voor beide aspecten.

Onze samenleving is eenzijdig gericht op behouden en winnen. We durven het verlies of dat wat we achter ons laten niet altijd goed onder ogen zien. Maar bij elke verandering laten we iets achter. Wanneer we ter wereld komen en de veilige, warme baarmoeder verlaten, wanneer we zeven worden en de onbezorgde speelse kleutertijd stilaan uit het zicht verdwijnt, et cetera.

4) Helen en genezen

Verandering gaat over een breuk, over voor en na. Rituelen helpen om de breuk te helen. Ze genezen en maken alles weer heel, zodat we de draad van ons leven weer kunnen oppakken.

Rituelen helpen ons met verlies en afscheid om te gaan. In het leven sterven we vele keren een ‘kleine dood’: onze babytijd verdwijnt, onze kleutertijd, onze puberteit, ons vrijgezellenbestaan, ons actief arbeidsleven, onze vruchtbaarheid, et cetera.

Rituelen helpen ons om telkens klaar en duidelijk te zien wat we achter ons laten en wat het nieuwe is dat op ons levenspad verschijnt.

Op deze manier kunnen rituelen ons helpen om het ‘definitieve sterven’, wanneer we alles moeten loslaten, met meer rust en vertrouwen tegemoet te zien. Ook al weten we niet wat het ‘nieuwe’ is dat dat op ons wacht en blijft dat een vraagteken, een mysterie.

5) Danken

Zo leiden rituelen tot dankbaarheid. Wat ik graag illustreer met een citaat van dichter Herman De Coninck naar aanleiding van zijn 50ste verjaardag, ook een beetje een ritueel:

Het is toch raar, mensen kunnen de rotste dingen meemaken en desondanks zeggen:

het is goed geweest. De slotindruk is iets van dankbaarheid. Dat is toch gek, waar komt dat gevoel vandaan? Leven is uiteindelijk iets heel primitiefs: het is geboren worden en een aantal dingen meemaken, kinderen krijgen, kinderen verliezen, van alles krijgen en vanalles verliezen.

En uiteindelijk dankbaar zijn om wat je afgenomen is.

 

Welkom...

...welkom op onze website.(Vleugel)

Kalender

Oktober 2018
M D W D V Z Z
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Nieuw

Inloggen