13.11.2010 Het beste geven van jezelf.

Toelichting gehouden door Dhr. J. Clymans.

Het beste geven van jezelf

Het verhaal eindigt dus rampzalig, maar wijst op een belangrijk gegeven: zowel de rijke vrek als de arme vrijgevige wonen in elk van ons. Wij hebben allemaal in ons de neiging om argwanend tegenover de anderen te staan, om rondom ons een versterkte burcht te bouwen,om bang te zijn te verliezen wat we hebben, om met de anderen niet te willen delen wat we hebben en zeker niet wat we zijn. Maar in elk van ons is er ook de mogelijkheid om mee te voelen met de ander, zoals de goede vriend, om vrijgevig te zijn en goed te doen, om te delen,niet alleen wat we hebben, maar ook wat we zijn. Daarin ligt, denk ik, het hoogste waartoe een menselijk wezen in staat is.

Diep van binnen zijn we gehecht aan onze bezittingen. Wat van ons is, of wat we beschouwen als van ons, houden we stevig vast: personen, posities, een ding of onze veiligheid. Dit vastklampen aan bezit – en ook het tellen, verdedigen, willen vermeerderen en jaloers zijn – verraadt een oeroude angst en zelfgerichtheid. Vrijgevig zijn daarentegen betekent dat je deze angsten overwint en dat je onderlinge grenzen doordringbaar maakt. Wat van jou is – jouw leed, jouw problemen – is ook van mij: dat is mededogen. Wat van mij is – mijn bezittingen, mijn lichaam, mijn kennis en kwaliteiten, mijn tijd en middelen, mijn energie – is ook van jou: dat is vrijgevigheid.

Soms geven mensen het beste van zichzelf, soms geven ze zich helemaal. Ze zetten zich in voor een ideaal, voor de goede zaak, voor rechtvaardigheid, vrijheid en waarheid, ze geven hun leven voor hun overtuiging of om iemand anders te redden. Het zijn geleerden, politici, gelovigen, artsen, ontdekkers, idealisten. Later heten ze pioniers,revolutionairen, helden,martelaars, heiligen… Maar ook gewone stervelingen zoals u en ik zetten zich heel vaak belangeloos in voor de ander, gaan soms voor anderen door het vuur of springen zonder aarzelen het water in.

Voor diegenen die hun leven geven, is het geschenk absoluut. De graankorrel sterft. Hij brengt veel vruchten voort. Wie zich opoffert vormt in één ogenblik zijn hele leven om van het profane in het heilige. Is dat niet de betekenis van sacrificium? En is dat niet één van de paradoxen uit het evangelie? Sterven om te leven, verliezen om te winnen en loslaten om te vinden.

Ik wil geen heilige worden, geen martelaar of held. Maar ik wil wel op mijn plaats en in mijn omgeving proberen het goede te doen en de kunst van de vrijgevigheid te leren. Met het ouder worden lukt het mij al beter dingen los te laten en te zien wat ik anderen kan aanbieden van wat ik bezit. Vrijgevigheid is als een impuls van het hart, een onomkeerbare handeling van toewijding en is per definitie belangeloos. En toch kan het ook voordeel opleveren. Het kan onze eigenwaarde versterken, het kan werken als een stemmingsfilter en het kan ons geluksgevoel vergroten.

Vrijgevigheid beperkt zich niet tot materiële dingen. We kunnen mensen geven waar ze het meest behoefte aan hebben: onze aandacht en ons respect, waardering, een woord van troost,vertrouwen en ruimte, vergeving en affectie, onze tijd. We kunnen dus gul zijn met onze spirituele eigenschappen.

Anderen verwachten dat we hen helpen bij het leren autorijden bijvoorbeeld, bij het vinden van een hobby, bij een rouw- of helingsproces, bij het tot uiting brengen van talent. Als we ons echter te actief met andermans zaken gaan bemoeien door advies te geven en onze ideeën te etaleren, te instrueren of te oordelen, dan kan de ontvanger alleen maar verkrampt dankjewel zeggen.

We kunnen ook gul zijn met onze mentale kracht, door onze aandacht en door ons denken aan te bieden. Onze geest kan namelijk allerlei taken verrichten: hij kan een samenhangende mening geven, onderzoeken, reflecteren, na lang zoeken een fout opsporen en corrigeren, weinig gevraagde maar zeer waardevolle informatie geven of een briljant idee voortbrengen.

Hij kan ook helpen op zoek gaan naar inspiratie voor een toelichting als deze. En we kunnen tenslotte ook gul zijn met onszelf. We beschikken allemaal over vermogens en middelen waar we ons niet of nauwelijks van bewust zijn. We hebben ideeën, beelden, ervaringen en herinneringen waar ons hart blij van wordt. In ons zitten zo vele kostbare dingen: alles wat dierbaar is voor ons, alles wat ons raakt. Dat is belangrijk en mooi, niet alleen voor onszelf maar ook voor anderen. In ons zitten verhalen, emoties, verlangens en dromen die niet alleen voor onszelf interessant zijn maar die ook anderen kunnen voeden en inspireren. Die ervaringen houden we vaak voor onszelf, we praten liever over eenvoudige dingen. Jammer dat ik die onvoldoende kan delen, zelfs niet voldoende met mijn dierbaarsten ,want relaties worden juist intenser en plezieriger wanneer we ons innerlijk leven, het rijkste en vruchtbaarste gedeelte van onszelf, met hen kunnen delen.

Op deze manier gul zijn levert ons andermaal een voordeel op. Wanneer we ons innerlijk leven mogen delen, onze inspiratiebronnen en de dingen die ons het dierbaarste zijn, dan is het mogelijk dat we ons na zo’n gesprekken bijzonder goed voelen, net als na een goede psychotherapiesessie of na een goede meditatie of na een goede Vleugelviering.

Voorbeden

Zeggen we dank u wel voor de honderden cadeaus die we zomaar gekregen hebben van wie ons het meest dierbaar zijn: onze ouders – naamgevers en levengevers -, onze kinderen, onze vrienden maar ook van onze leraren en onze mentors.

Zeggen we dank u wel voor de gedrevenheid van voorvechters en vrijdenkers, de zinzoekers en van hen die hun leven geven. Dat zij ons blijven inspireren en aanmoedigen in onze belangeloze inzet voor een betere wereld.

Zeggen we dank u wel voor alle kwaliteiten en talenten die ieder van ons gekregen heeft. Dat we ons mogen bekwamen in de kunst van de vrijgevigheid om het beste van onszelf te geven en de ander daartoe uit te nodigen hetzelfde te doen.

Zeggen we dank u wel voor dit samenzijn hier. Dat we ons verbonden voelen met mekaar en met de vele zinzoekers elders in de stad en omgeving. Dat we ons bijeenzijn in bezinning en gebed mogen ervaren als een godsgeschenk.

 

Welkom...

...welkom op onze website.(Vleugel)

Kalender

Oktober 2018
M D W D V Z Z
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Nieuw

 

Kijk naar Nieuws- Rondom de Vleugel

Inloggen