27.03.10 Kriebelviering :water

Toelichting gehouden door A.Willocx-Michielsen.

Beste vrienden,

“ De regen die op veertigduizend bladeren valt, wat een harmonieus gespetter oplevert, met wisselende toonhoogte, al naargelang het water druppelde op een groot of een klein en hoog of laag blad.”

Bij het lezen van dit stukje voel ik dit al in mij. Een rustgevoel en een bewondering . Regendruppels die zo maar uit de hemel vallen. Soms kleine druppels , of grote soms heel veel druppels en soms maar weinig. Alles wordt weer proper gemaakt, net een grote poetsbeurt. Alle stof wordt weggespoeld, alle doffe kleuren verdwijnen. Alles wordt helder en glanzend, heerlijke geuren geven de planten vrij. Je voelt soms enkele regendruppels op je aangezicht op je wangen. Heerlijk!! Ik voel me dan zo verbonden met de natuur.

Regen en water komen in ons leven op verschillende wijzen voor, nu een zacht en helend, dan weer krachtig en vernietigend.

Denk maar aan de flikkerende ochtenddauw bij het krieken van de dag alsof de nacht een mantel van sterren heeft achtergelaten op het landschap.

Of de ochtendregen alsof de hemel onze aarde met een sproeier begiet, om ze wakker te maken. De boeren zeggen: “regen voor acht uur blijft niet duren”.

Regen kan ook reinigend zijn wanneer het onweer losbarst na een warme zwoele dag. Alsof al het stof in de lucht en op aarde wordt weggespoeld.

Regen die heil brengt voor planten en de oogst wanneer de aarde barst van dorheid en droogte.

Regen die als een vloed zich stort over de aarde, het land en de begroeiing slaat en beukt tot alles buigt en breekt, de gronden doet inzakken en huizen onder water zet en wegspoelt.

Regen kan lang en zacht zijn, rustgevend. Regen kan kort en krachtig zijn, verkwikkend. Maar regen kan ook lang en woest zijn, alles vernietigend en het leven onmogelijk maken.

Regen heeft eigenlijk iets te maken met liefde, onmisbaar, van levensbelang,aanwezig, niet te weinig, voldoende, veel , maar soms kwetsend en verstikkend.

Maar waarom geeft regen zo’n rustgevend gevoel? Het leven begint in het water. Het water is krachtig en beschermend en is de bron van leven, telkens weer anders nieuw en fris.

Water is een van de meest waardevolle, zo niet het kostbaarste van alle grondstoffen, levensnoodzakelijk . In het ecosysteem ‘aarde’ bestaat, behalve lucht, geen tweede levensbron die te vergelijken is met water. Water is een unieke, bijzondere grondstof. Om te leven is water onvervangbaar. Heel de maatschappij heeft water nodig.

Ook je lichaam heeft water nodig. Na zuurstof is water de belangrijkste stof voor je lichaam. Het zorgt voor een aantal vitale lichaamsfuncties. In water kan je immers bijna alles oplossen, zo helpt water om stoffen te transporteren in je lichaam:zowel voedingstoffen als afvalstoffen. Zo versterken we met water ons afweersysteem en voorkomen we ziektes. Ook regelen we met water onze lichaamstemperatuur. Water is een onmisbare brandstof voor ons lichaam. Een volwassen mens moet dagelijks bijna 3 liter water in voedsel en drank tot zich nemen. Deze hoeveelheid is onmisbaar. Zonder water kunnen we niet lang overleven.

Zonder water is er op onze aarde geen leven mogelijk. Water is dan ook een kostbaar goed waar we spaarzaam mee moeten omspringen.

Water is leven.

Is het misschien daarom dat het rust geeft ? Omdat er hier water is?

Niet overal ter wereld heeft elke mens water. Er zijn gebieden waar er bijna geen regen valt,waar de aarde droog is, waar het warm is, gebieden waar mensen elke dag even naar de

hemel kijken en hopen op wolken , wolken met regen, mensen die smeken om regen. Want als er daar een paar keer voldoende regen valt dan volgt een goede oogst en dan is er voldoende eten voor iedereen.

Zo kom ik op het verhaal van de regenstok, afkomstig uit de Andes. Hij werd gemaakt van dode cactusstengels. Oorspronkelijk diende deze om de Goden te smeken om regen op hun dorre gronden. Maar het werd ook ruimer gebruikt voor rituelen van gebed en genezing. Een missionaris in de Andes gebruikte het in de viering bij de schuldbelijdenis, om God te vragen om met zijn liefde alle fouten of zonden van ons af te wassen. Hij kan ons leren bidden, heel stil, heel bescheiden, niet met grote woorden, maar met het zacht geluid van neerstromend water.

Het zijn allemaal verhalen over water, en wat de mensen daaraan beleven. Het gaat over bedreiging en redding, over hulp en leven. Water , H2O (H2eau) een symbool van leven, bron van leven.

 

Welkom...

...welkom op onze website.(Vleugel)

Kalender

Oktober 2018
M D W D V Z Z
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Nieuw

 

Kijk naar Nieuws- Rondom de Vleugel

Inloggen