17.01.09 Genade, overgave loslaten

toelichting gehouden door Geneviève Cooreman Loslaten, overgave, genade   

Hilde vroeg mij over transcendentie en genade te spreken vanuit mijn therapeut zijn en mijn deelname in De Lichtbron “Huis voor dialoog en herbronning”. (www.delichtbron.be)

Transcendentie, loslaten, overgave ervaar ik als een draagkracht van waaruit ik leef en werk. Het is iets in mij dat mij steeds doet verder gaan, dat mij uitnodigt om voorbij te gaan aan mijn voelen, mijn denken, mijn willen en voorbij te gaan aan wat ik zie en hoor bij anderen, voorbij ergernis en beperking.

Ik heb het geluk gehad een moeder te hebben die ook zo leefde. Zij zei altijd de volgende zin: Il faut prendre la grâce quand elle passe. Vertaald: Wanneer de genade aan je deur klopt, doe dan open.

Ze zei dit wanneer er onverwachts iemand op bezoek kwam en wij er niet op voorzien waren. Die kans mochten we niet missen. De ontmoeting was belangrijker dan de vorm.

Zo heb ik in mijn leven vele ontmoetingen gehad. Ik herinner mij een intens gesprek van enkele uren op de boot van Algeciras tot Tanger met een man die ik nooit had eerder had gezien en later nooit meer heb gezien. Het is een gesprek dat nog steeds in mij leeft. Ik denk aan Berberse vrouwen die mij op een wandeling in Marokko, toen ik daar werkte, mij uitnodigden om thee te drinken. Wij lachten verlegen naar elkaar, want ik sprak hun taal niet, maar onze ontmoeting zindert nog na.

Ook in mijn workshops en cursussen heb ik geleerd dat al wat zogezegd misloopt genade kan zijn, dat precies die momenten ons uitnodigen om dieper te gaan naar een andere dimensie. Zo denk ik aan een deelnemer die met autisme kampte en vele vragen stelde. Wanneer ik voorbij ging aan mijn ergernis en op die vragen in ging, kwamen we bij thema’s waar we anders zniet zouden bijgekomen zijn. Andere deelnemers vertelden mij later dat die vragen ook bij hen leefden maar dat zij die nooit zouden hebben gesteld.

Ik heb mij getraind om steeds op zoek te gaan naar een stilte diep in mij. Zonder dit zou ik mijn werk niet kunnen doen. Het maakt mijn werk zelfs licht terwijl mensen het heel moeilijk hebben. In mijn praktijk ervaar ik deze transcendentie vooral wanneer mensen hun kwetsbaarheid blootleggen, wanneer zij transparant en authentiek zijn. Zo herinner ik mij een koppel waarvan de man zijn diepe pijn bloot legde. Zij vrouw botste op haar onmacht en haar beperking. Ik werd er stil van. En… we bleven enkele minuten in de stilte. Deze stilte ging zo diep dat ik het niet laten kon hen te zeggen dat ik dit een heilig ogenblik vond. Zij bevestigden mij. Toen zij terug kwamen vroegen zij naar meer van zulke sessies want dat zij daarna heel fijn gevrijd hadden.

In de Lichtbron trainen wij ons samen om deze stiltes toe te laten. Wij starten onze vergaderingen vanuit stilte. Wanneer er spanningen zijn dan leggen we de vergadering heel even stil, om een stapje achteruit te zetten en even terug naar de essentie te gaan. Daarna gaan we weer verder.

Een periode van de Lichtbron waar we heel sterk deze transcendentie hebben ervaren, is vijf jaar geleden toen wij onrechtmatig op straat werden gezet met onze hele werking nadat we net het hele huis in orde hadden gebracht. We hebben toen samen veel gedacht, gevoeld, gedeeld ….en besloten niet te procederen, maar verder te gaan. Wij konden niet anders dan vertrouwen dat we een plek zouden vinden.  Klop en er zal open gedaan worden, vraag en er zal gegeven worden. We zijn op straat gezet, letterlijk met meubels en al. We hebben gevraagd. We hebben vele keren ‘neen’ gehad maar ook veel ‘ja’. Van alle kanten is er hulp gekomen. Vijf jaar later hebben we een plek die nog veel mooier is dan de vorige. Maar, wat nog belangrijker is, is de weg die we samen hebben afgelegd. Wat er gegroeid is voorbij angsten en hindernissen, is een grote verbondenheid. Ook al zou men ons dit huis afnemen, die verbondenheid kunnen we nooit meer verliezen. We zijn er samen sterker door geworden.

Geneviève Cooreman? 17 januari 2009

 

Welkom...

...welkom op onze website.(Vleugel)

Kalender

Oktober 2018
M D W D V Z Z
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Nieuw

Inloggen