29.11.08

toelichting: gehouden door de groep.

Lijfspreuken of  kernzinnen bij teksten Huub Oosterhuis 

Noorden

Als de dood ter sprake komt, spreken wij een taal van vage vermoedens, misschien en godweet, halve, haperende woorden, onafgemaakte zinnen, clichés, neergeslagen ogen – of de panische afweer, de snelle wending aan het gesprek. De taal is vol van de dood. In duizenden uitdrukkingen, zinswendingen, verwijzingen, beelden wordt de dood beseft en uitgesproken. Lees het woordenboek, het grote geheugen der mensheid, waarin al onze herinneringen aan leven en sterven zijn opgeslagen. Maar jij bent de taal en de mensheid niet. En als het jou overkomt, dat je weet 'nog twee maanden' of 'geen drie dagen meer' of 'nog een paar hoogbejaarde, moeizame jaren'? Daar hebben veel mensen geen taal voor. Niet in zichzelf, niet met elkaar. Dus: in het uur van mijn dood, als ik ineenstort als een ruïne, uit elkaar val, zie het maar voor je – als ik sterf, houdt hij niet op er te zijn voor mij? Edward Schillebeeckx heeft eens in een boekdik interview gezegd: 'Ik wil God niet zien als een onveranderlijke God, maar als eeuwige jeugd – hoe moet je dat uitdrukken? Dat overstijgt onze begrippen. God is ieder ogenblik nieuw. Altijd bron van nieuwe mogelijkheid. Dat geldt met betrekking tot de geschiedenis: God blijft ons overkomen. Ik denk, ook als we dood gaan. Hij is het perspectief op een leven over de dood heen.'

 Zo is het wel genoeg - of, zoals een goed-nederlandse uitdrukking luidt: 'De rest is hiernamaals'.  

De Vleugel: een ruimte waar God ons blijft overkomen, een plek waar God gebeurt.We zingen daarbij: ‘We shall overcome, someday’ 

Oosten'

Een land dat goed en wijd is', zo luidt de meest geliefde beeldspraak waarin bijbelse profeten-dichters hun meest aardse toekomstverwachting uitdrukten. Zij hoopten op een vervuld aards leven. 'Als ik toch niet de zekerheid had zijn redding te zien in dit leven op aarde' – een regel uit psalm 27. Het gaat hier over de oudste spiritualiteit van de westerse beschaving. Inleving, begrip, respect, solidariteit tussen mensen is het perspectief van onze beschaving. Dat je leert denken vanuit anderen, met name vanuit die anderen die nietig zijn, bedreigd, op de vlucht, arm. Dat je leert kijken naar deze wereld met de ogen van de arme, de vluchteling, de ontheemde voor wie de wereld onveilig en bedreigend is. Dat is beschaving.   

De zon boven goed weids land, waar ieders belang leidt tot samenhang…Symbool: de zon 

Zuiden

De bijbel heeft mij de 'onverzoenlijke hoop' geleerd, hoop die zich niet verzoent met de feiten; die tegen de feiten indenkt en invoelt – tegen het gelijk en het laatste woord van de machtigen, tegen de regimes, tegen de heersende economische orde. Moet het maar blijven zoals het is: 'bestaande orde', deze oude wereld? Dat te denken is cynisme. De bijbelse godsdienst is een doorlopend geding, een dagelijks kort geding tegen dat cynisme. De aanklager van dat cynische systeem en de advocaat van de slachtoffers is in de bijbel God zelf. De bijbel is ook een leerschool voor utopische verbeelding. Profetische dichters, Jesaja, Micha, wagen het in hun liederen een nieuwe wereld op te roepen waar geen kinderen zullen sterven.Geen kinderen zullen daar sterven, nee!Oude mensen maken hun dagen volen jonge mensen zullen daar pas op hun honderdste sterven. Wij zullen niet voor de leegte zwoegen, geen kinderen baren voor de verschrikking.De wolf en het lam zullen weiden tesamen. Wij leren de oorlog af.  

Het profetisch visioen daagt ons uit het cynisme te breken. 

Westen

Politiek bedrijven, dat is proberen steeds opnieuw, op alle niveaus van onze samenleving, een democratische meerderheid te verwerven voor de realisering van dit visioen. Opdat geen mens, geen ik en geen jij, een vernederd, geknecht, verlaten en verachtelijk wezen zal zijn. 

Stilte nu.

Voor U.

Stilte zingen had ik U beloofd.

Hoor dan. Hoor dan wie?

Mij – wie mij? 

Die deze mens ben

die hier neerligtnietig schuld beladen

die wil opstaan

ander mens wil zijn

nieuw ik. 

Stilte nu. 

 

Politiek bedrijven houdt in dat we allen steeds opnieuw proberen in gelijke mate aandacht te hebben voor iedereen.    

 

Welkom...

...welkom op onze website.(Vleugel)

Kalender

September 2018
M D W D V Z Z
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Nieuw

 

Kijk naar Nieuws- Rondom de Vleugel

Inloggen