22.12.07: Drempel- tafel-dak

toelichting gehouden door Anne Willocx Beste vrienden,  

Er werd mij gevraagd om vandaag de toelichting te verzorgen. Eerst verrast ,dan wat nagedacht en dan het als een uitdaging gezien. Hier even over de tafel,  over gastvrijheid gaan praten.... Dan maar vertrekken uit het dagelijks leven.

 Bij ons thuis zijn de rustige momenten soms heel schaars.  Iedereen heeft wel altijd wat om handen, klussen, studie, vergaderen, spelen, handwerken.....Maar binnen die drukte blijven een aantal dingen erg belangrijk.  Wat voor mij nog altijd heel dierbaar is, is onze grote ovale tafel, die heel klein kan ingesteld worden of ook heel groot. Wel tot 4.50 meter. Als familie houden we eraan om 1 maal per week, zondagavond, samen rustig aan tafel te eten. We doen er alles aan om samen te zijn. Met vriendinnen of vriendjes,  of niet. Tot hiertoe slagen we daar wel in. Het is dan ook een heerlijk moment. Er wordt dan veel gelachen, verteld, soms gehuild (gelukkig niet te veel).. Het is echt samenzijn.  Ja, die tafel is voor mij zo belangrijk !!!! Waarom toch?  Een tafel heeft veel betekenissen. Je kan een tafelgesprek hebben , je kan tafelen, tafelgebed, tafellaken, tafeldrank, scheiding van tafel en bed, salontafel, ronde tafel conferentie, werktafel, schrijftafel, keukentafel,....enz. Eigenlijk kan er aan een tafel zoveel gebeuren...Buiten het feit dat een tafel een pronkstuk kan zijn dat kan dienen om een ruimte te vullen of te versieren, is een tafel in de eerste plaats een voorwerp waarrond  of waarop iets gebeurt. Een tafel is een onmisbaar instrument, een steunpunt, waarop geschreven wordt, getekend, geboetseerd, brood gekneed en eten klaargemaakt, kledij geknipt en genaaid, hout gezaagd en bewerkt. Een tafel heb je nodig om iets te verwezenlijken, te maken, voor jezelf, voor een ander. Ze brengt je zo in verbinding met anderen, ze verbindt je met anderen.  Maar voor mij is het belangrijkste een uitnodiging voor anderen.....Een plaats waar we tijd maken om de anderen te ontmoeten.”Kom bij mij aan tafel zitten...”  Zou het te maken hebben met gastvrijheid?  Het Griekse woord voor gastvrijheid is “filoxenia”. Letterlijk betekent dit woord liefde voor de vreemdeling, liefde voor de vreemde.  Eigenlijk zijn dit 2 elementen die niet bij elkaar horen. De liefde voor de vreemde....is van nature niet groot, eerder afstandelijkheid, terughoudendheid of zelfs vijandigheid......Maar naarmate die vreemde minder vreemd is, ontdek je een andere taal, een ander geloof, andere gewoonten....kortom je gaat ontdekken dat je ook anders kunt leven...... In de duitse taal is gastvrijheid “gastfreundschaft”. Letterlijk gastvriendschap. 

Gastvrijheid heeft te maken met vriendschap... Vriendschap is belangeloos en doelloos. Het is er gewoon of het is er niet. Als mensen vriendschap sluiten hebben ze daarmee geen doel voor ogen. Vriendschap is er gewoon en het doet goed met vrienden samen te zijn. Vrienden zijn gast in elkaars leven. Gewoon de gast bij elkaar, over en weer.

 In het nederlands spreken we van gastvrijheid. Het accent ligt hier wel op de vrijheid. Je laat elkaar vrij. Gastvrijheid dring je niet op. Je wordt niet onder druk gezet. Je wordt vrijgelaten je eigen weg te gaan.  Eigenlijk is gastvrijheid een speciale vorm van gehoorzaamheid. Je moet dit verstaan als aan elkaar gehoor geven ,naar elkaars verhalen luisteren.  Gastvrijheid is juist nu in onze tijd een uiterst noodzakelijk goed.  Onze maatschappij verzandt in individualisme. Met alle media en techniek die we ter beschikking hebben, komen  mensen terecht  in eenzaamheid. In onze samenleving is een diepe honger naar vriendelijkheid, zorg voor elkaar. Eigenlijk karaktertrekken die de eerste Christenen ook sierden. We moeten terug leren gastvrij te zijn. De belangelooze liefde  hebben voor  de ander.  Daarom willen we op deze dagen van Kerst iets extra van onze maaltijden maken. We hoeven hiervoor zeker niet diep in onze geldbeugel te gaan, want feestelijk eten hoeft helemaal niet duur te zijn.  Met een beetje fantasie en goede wil kunnen we al zeer veel bereiken. Vooral als de maaltijd wordt genoten aan een aantrekkelijk gedekte tafel, die met een bloemetje of met kaarsjes is versierd.  Tafel dekken is creatief bezig zijn. De klassiek gedekte tafel met witte damast, tafelzilver en kristallen gazen heeft nu plaats gemaakt voor kleurrijke tafelbenodigheden. Ze zijn minder kostbaar en gemakkelijk te onderhouden. Het organiseren van een dineetje is een prettige bezigheid als de voorbereiding niet overhaast moet gebeuren. Het welslagen van ons dineetje is vooral afhanklijk van de organisatie.  Maak er ”geslaagde momenten van samenzijn  van.....Waar je echte vriendschap kan ontdekken  en misschien ook wat liefde voor de vreemdeling...Want wie kan hij of zij  toch  zijn ...? 
 

Welkom...

...welkom op onze website.(Vleugel)

Kalender

September 2018
M D W D V Z Z
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Nieuw

 

Kijk naar Nieuws- Rondom de Vleugel

Inloggen