2017.12.23 Een avond vooraf.

 

Toelichting werd gehouden door Willy bertiau

Vandaag beleven we de avond voor de kerstavond en tegelijk de avond na de winterzonnewende.

De kortste dag van het jaar hebben we gehad.  De kunstverlichting heeft het natuurlijk proces van dag en nacht in grote mate uitgewist, maar onze Germaanse voorouders kregen het behoorlijk benauwd toen ze de zon in december steeds lager zagen zakken. In Scandinavië komt de zon deze dagen nauwelijks boven de horizon uit. Door stenen in het landschap te plaatsen kon men het laagste punt elk jaar herkennen. Op de derde dag na de stilstand stond de zon opnieuw een streepje hoger. Het licht kwam terug!

En dan was het tijd om te feesten: niet één dag, maar zeven of zelfs twaalf dagen, tot wat later Nieuwjaar of Driekoningen zou worden. Het Germaanse winterfeest heette het joelfeest. Tijd om te eten en te drinken en vooral veel kabaal te maken om zo de boze geesten te verdrijven. De mensen liepen roepend en zingend door de straten. Vandaar de naam joelfeest. En ze staken van zodra ze die uitgevonden hadden, grote wielen in brand. Die werden over de akkers gerold als symbool voor de zon.  Feit dat over heel de wereld vuurwerk wordt afgestoken met Nieuwjaar kan wel eens heel oude wortels hebben.

En dan leggen we link naar de christelijke tijd. In het Nabije Oosten en in het Middellandse Zeegebied gold 25 december als de feestdag van de onoverwinnelijke zonnegod Mithras, die gaandeweg ook door de Romeinen werd vereerd. Op deze dag kregen de slaven geschenken van hun meesters. In de loop van de vierde eeuw wilde de kerk dit heidens feest afschaffen, maar tradities kunnen hardnekkig zijn. Daarom kwam Rome, onder impuls van de eerste pro-christelijke keizer, Constantijn, op een ander idee: omdat men toch niet precies wist wanneer Jezus geboren werd, kon men deze heuglijke gebeurtenis even goed op 25 december laten vallen. Het kerstfeest werd geboren.

In plaats van de angst voor de boze geesten waaronder de Kelten gebukt gingen, bracht de kerstening van het feest  een heel andere boodschap. Er is een kind onder ons geboren en het biedt hoop op de toekomst. De Blijde Boodschap nam een start en zou het wereldbeeld in aanzienlijke mate veranderen.

Om dit visueel voor te stellen deed de kerstboom zijn intrede. Het was Maarten Luther die in het begin van de zestiende eeuw de eerste, echte kerstboom introduceerde. Daarmee mag die dit jaar - ondanks zijn kortstondig overleven  - zijn 500ste verjaardag vieren.  Voor Luther stond de kerstboom symbool voor het licht en Jezus. Eerst werd de kerstboom enkel in de kerken geplaatst. Tegen het einde van de 19de eeuw kwam hij ook in de huiskamers terecht.

 

En toen … kwam   ‘Ho, ho, ho’   de kerstman op de proppen. Een figuur die eerder teruggaat op  het joelen. Daarmee is de cirkel rond. De kerstman die op zijn slee door de lucht klieft, heeft immers heel veel weg van Mithras, de zonnegod die zijn strijdwagen door de wolken jaagt.

 

Welkom...

...welkom op onze website.(Vleugel)

Kalender

September 2018
M D W D V Z Z
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Nieuw

 

Kijk naar Nieuws- Rondom de Vleugel

Inloggen