2016.09.03 Muziek

Toelichting werd gehouden door Anne Willocx

Beste mede- vleugelgangers,

 

 

Wat doet muziek met iemand ?

 

Sommigen kunnen tranen met tuiten hebben  als dat ene liedje op de radio is. Opgekropte boosheid die naar buiten komt als u een nummer hoort over onrecht en leed.  Of een warm gevoel van binnen als die zanger zijn hit weer laat horen. Zo hoort U het al….muziek is emotie.  Het raakt mensen.  Maar waarom eigenlijk ?  En hoe werkt dat dan ?  Voelt iedereen hetzelfde?

Na wat opzoekwerk en het idee van Marianne en Hilde. Ben ik via internet gaan luisteren naar Erik Van Leuven. Wat gebeurt er met ons als we naar muziek luisteren ?

Bij het luisteren naar muziek komt er een psychologisch mechanisme op gang. Ik “laat mijn hart dansen”. En waarom danst mijn hart….omdat ik terug ga  naar een vroegere periode in mijn leven. Ik ga terug naar mijn orale periode. De periode waar er geen scheiding is tussen “ik” en de “wereld”.  De periode waar de taal nog niet aanwezig is maar wel mijn gevoelens.  Het is de periode waar men  geen afstand kent tussen de wereld en ik. In die periode beleef ik alles. Ik beleef de natuur, ik beleef de muziek. Men voelt zich één. Men gaat naar de diepste wortels van je zijn. Je gaat naar je persoonlijke identiteit. Je gaat naar de basis van je bestaan.

En zo krijgt muziek een belangrijke rol in ons leven.

Soms heeft de manier waarop je op een liedje reageert alles te maken met de situatie waarin de muziek zich manifesteert.  Stel je even voor: je zit in een restaurantje met de partner van uw dromen en ze spelen daar een prachtig liefdesliedje. Dan zal je daar wellicht heerlijk van genieten.  Maar als diezelfde partner net uw hart gebroken heeft, doet hetzelfde liedje heel veel pijn.  Omgeving speelt dus ook een rol. Datzelfde geldt oor herinneringen, de stemming en de persoonlijkheid.  Ook de manier waarop je tegen muziek aankijkt, heeft een invloed.  Als je uit een heel muzikaal gezin bent opgegroeid, speelt muziek een heel andere rol in uw leven dat in het leven van de buurvrouw bij wie muziek luisteren altijd uit den boze was.

De emotie die je bij bepaalde muziek ervaart, heeft niet alleen met uzelf, maar ook met de muziek te maken. Zo is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat mensen bij snelle tempo’s en muziek in major vrolijker worden. Langzame liedjes of muziek of muziek in minor maken eerder verdrietig. Snelle tempo’s in combinatie met dissonantie maken mensen  angstig.

Zo zie je maar dat muziek ons raakt. Maar in welke mate verschilt het van persoon tot persoon.

Een onderzoeker Emery Schubert nam daar in 2004 geen genoegen mee en ontwikkelde een formule waarmee hij kon voorspellen hoe mensen op een bepaald muziekstuk zouden reageren.  Terwijl hij daar mee bezig was, ontdekte hij dat de ene factor zwaarder weegt dan de andere . Zo is het volume waarmee de muziek wordt afgespeeld het belangrijkste.  Daarna volgt het tempo.  Ook de melodie en de instrumenten spelen een rol.  Een stijgende melodie en vele instrumenten maken de luisteraar vrolijker.

Onze vriend Emery Schubert, die deze resultaten op zak had….besloot om een stap verder te gaan.  “Als muziek verandert en de emoties veranderen dan moet het wiskundig gezien mogelijk zijn om de inhoud van de muziek te gebruiken om de emotionele reactie te voorspellen” bedacht hij.

Hij bracht 67 vrijwilligers samen. Ze werden in groepen verdeeld en konden naar dezelfde muziek luisteren; Daarbij moesten ze hu emoties met een muis op een computerscherm aanbrengen. Hij lette op het volume, de toonkleur van de muziek enz.

Daar rolde een heuse muziekformule uit. Helaas is die maar in beperkte mate toepasbaar.  “Onze emotionele reactie op muziek is heel complex  en heeft veel te doen met hetgeen we tijdens het luisteren inbrengen, bijvoorbeeld herinneringen, verwachtingen en conditie.

Zo zie je maar  …..muziek is ook een communicatiemiddel een soort  taal.  Door aan elkaar te vertellen welke muziekstuk je mooi vindt , laat je de ander een glimp opvangen van je gevoelens, je vertelt iets wat je echt zou willen, maar waar je geen woorden voor vindt.

Laat de muziek maar klinken.

 

 

Welkom...

...welkom op onze website.(Vleugel)

Kalender

September 2018
M D W D V Z Z
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Nieuw

 

Kijk naar Nieuws- Rondom de Vleugel

Inloggen