2014.12.20 De kracht van kwetsbaarheid, de moed van imperfectie en de rijkdom van het anders zijn.

NIEMAND IS PERFECT – ‘De moed van imperfectie’ – Brené Brown

1ste lezing

Het woord moed stamt uit het Franse woord courage, cor is het Latijnse woord voor hart. Courage betekende vroeger ‘zeggen wat je op je hart hebt’.
Tegenwoordig is courage meer synoniem van dapperheid, durf.

Ik denk dat we een beetje zijn vergeten dat eerlijk en open praten over wie we zijn, over wat we voelen en over onze ervaringen (goede zowel als slechte) ook een aspect van moed is.
Heldenmoed heeft te maken met je leven op het spel zetten.
Doodgewone moed heeft te maken met je kwetsbaarheid op het spel zetten. En dat is in onze huidige wereld behoorlijk buitengewoon.

Moed is één van de belangrijkste eigenschappen die bezielde mensen met elkaar gemeen hebben.

Als we er op letten zien we elke dag doodgewone moed om ons heen.

Als in de aula een studente haar hand opsteekt en zegt: “Ik ben helemaal de draad kwijt. Ik heb geen idee waar u het over hebt”. Weet je hoe ontzettend moedig het is om “Ik snap het niet” te zeggen terwijl je er zeker van bent dat iedereen om je heen het wel snapt. Ik ben al ruim twaalf jaar docent en weet inmiddels dat, als één student de moed vindt om te zeggen “ik kan niet volgen”, er meestal minstens nog tien zijn die precies hetzelfde gevoel hebben. Ook al nemen zij zelf het risico niet, ze profiteren wel mee van de moed van die ene persoon. Door moed te tonen in jouw leven, help je anderen moed te tonen in hun leven.

2de lezing

De schrijfster zag moed bij haar dochter Ellen en ze speelde daar zelf heel moedig op in:

Om halfelf  ’s avonds belde Ellen me op vanaf een logeerpartijtje en zei: “Mama, wil je me komen ophalen?” Toen ik haar ophaalde, zei ze terwijl ze in de auto stapte:

“Sorry, mama. Ik was gewoon niet moedig genoeg. Ik kreeg heimwee. Het was zo moeilijk. Iedereen sliep al en ik moest de mama van mijn vriendinnetje wakker maken”.
Ik stopte op onze oprit en ging naast Ellen op de achterbank zitten. Ik zei: “Ellen, volgens mij is vragen om datgene waar je behoefte aan hebt, één van de moedigste dingen die je kunt doen. Ik heb zelf een paar ontzettend slechte logeerpartijtjes meegemaakt omdat ik niet durfde te zeggen dat ik naar huis wilde. Ik ben trots op je”.

De volgende morgen bij het ontbijt zei Ellen: “Ik heb nagedacht over wat je zei, mama. Mag ik weer moedig zijn en nog iets anders vragen?” Ik glimlachte. “Volgend weekend is er weer een logeerpartijtje. Wil je me dan tegen bedtijd komen ophalen? Ik ben er nog niet aan toe”.

Dat is moed. Het soort moed waar we allemaal meer van kunnen gebruiken…

De moed van imperfectie – Laat gaan wie je denkt te moeten zijn. –

 

Bij het kringmoment

 

Mededogen beoefenen vraagt de moed om de dingen waar we zelf bang voor zijn, onder ogen te zien.

 

Spiritualiteit is erkennen en respecteren dat we allemaal onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn door een kracht die groter is dan wijzelf, een kracht die geworteld is in liefde en mededogen. Spiritualiteit werkt helend en geeft veerkracht.

 

Hoop stoelt op vastberadenheid, vertrouwen in jezelf en het vermogen teleurstellingen te verdragen. Hoop gelooft in toekomst.

 

Verbondenheid vormt het hart van spiritualiteit. Je verhaal kunnen en durven vertellen aan een ander vraagt moed in onze individualistische wereld. Het is wel de enige weg naar een bezield leven.

Het volledig aanvaarden van imperfectie en kwetsbaarheid geeft kracht. Het maakt je authentieker, geeft ruimte aan creativiteit, dankbaarheid en speelsheid.

 

Kleiwerkje laten rondgaan

 

 

Welkom...

...welkom op onze website.(Vleugel)

Kalender

Oktober 2018
M D W D V Z Z
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Nieuw

Inloggen