2014.04.19 PASEN. Verbeelding gevraagd.

De toelichting werd gehouden door Bert Lodewijcks.

Het doet wat raar om met Pasen een Bijbellezing te kiezen uit Jesaja, de adventsprofeet bij uitstek.

Maar is Jesaja niet de profeet met de grootste verbeelding, in rijke beelden droomt hij zich een wereld waar vrede en gerechtigheid heersen, in rijke beelden verbeeld hij zich de Messias, de komende, zoals in de tekst die we zojuist gelezen hebben, het geknakte riet zal hij niet breken, de kwijnende vlaspit niet doven! Beelden die vooruitkijken als een droom naar Jezus, hij die in Jesaja’s ogen de komende is.

Maar jezus is als geknakt riet gebroken, het lijkt dat de vlaspit gedoofd is met die mislukking van goede vrijdag. Verbeelding, dromen kunnen kapot gemaakt worden door de realiteit, het nuchtere kijken, het berekenende, de wereld zoals het altijd is geweest.

En toch, Jezus was het die het geknakte riet niet verbrak, hij was het die aan armen een vreugdevolle boodschap bracht, hij was het die bevrijdde, die nieuwe toekomst bracht voor mensen. De verbeelding, de droom werd werkelijkheid, het wordt waar, het leeft, het krijgt vlees en bloed, de kracht van de verbeelding mocht spreken, mocht leven.

Vandaag leven we nog met de kater van goede vrijdag, hij die de droom van het goede mens-zijn waarmaakte, vlees en bloed gaf, is dood, vermoord aan een kruis, de verschrikkelijkste dood die bestond. Gij dromer, gij Jesaja met je visioen, het is belachelijke kul, waar sta je nu, het cynisme ten top.

En toch, Jesaja woorden blijven spreken in ons hart. En toch, in de vele verrijzenisverhalen blijft Jezus leven, de verbeelding is niet dood te krijgen, de inspiratie wroet verder in ons hart. Jezus wordt herkend in zoveel dingen. Zijn voorbeeld van leven blijft vlees en bloed krijgen. De dood, het cynisme krijgt niet het laatste woord. Integendeel, de droom leeft, hij leeft nog meer. Hij gaat ons voor naar Galilea, het leven van elke dag en daar wordt het geknakte riet niet meer gebroken, wordt de vlaspit niet gedoofd, gaan blinden weer zien en worden gevangenen bevrijdt. Het visioen blijft, de liefde blijft, meer nog, door goede vrijdag heen, wordt het feller, strijdbaarder, echter. We weten nu van de dood maar de verbeelding kiest eens en voor altijd voor het leven.

Zo dadelijk wordt Tijs gedoopt, het kindje van Krissie en Wim. Nieuw jong leven is in ons midden gekomen en wij mogen vandaag dromen, tegen de machten in dromen van een mooi en goed leven, dromen dat Tijs gelukkig mag worden, dromen dat hij mag uitgroeien tot een gast die kan liefhebben, het beste van zichzelf geven, dromen dat hij zichzelf mag worden met zijn talenten die hij ten dienste mag stellen van anderen. Waarom niet dromen dat hij het geknakte riet niet zal breken, dromen dat hij aan armen recht mag verschaffen, dromen dat hij mensen mee mag bevrijden. Want Gods droom met de mens is niet kapot te krijgen, integendeel, meer dan ooit leeft hij, leeft Jezus, Hij mag mens worden, ook in Tijs.

 

 

Welkom...

...welkom op onze website.(Vleugel)

Kalender

September 2018
M D W D V Z Z
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Nieuw

 

Kijk naar Nieuws- Rondom de Vleugel

Inloggen