2014.02.22 Jozef , de onzichtbare man.

De toelichting werd gehouden door Geneviève Cooreman .

De droom van de androgyne mens

Ik ben blij of nog meer, ontroerd dat ik met jullie hier, in een vieringreeks over mannen, een droom, een diep verlangen  mag delen dat ik reeds als kind koesterde. De droom naar rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid.Eerlijk gezegd zag ik als kind niet veer verschil tussen mannen en vrouwen, voor mij waren het allemaal mensen.

Doorheen de vele jaren van lectuur, groepsgesprekken op vele plaatsen ter wereld met mannen en vrouwen  van overal,met christenen, islamieten, boeddhisten, atheïsten,.., heb ik beetje bij beetje de woorden gevonden om te verwoorden hoe ik het zag en voelde.

Ik droomde van een wereld in evenwicht, waar mensen open staan voor elkaar , respect hebben voor elkaar en elkaar waarderen voor wie ze zijn. Ja ik was en...ben nog steeds een idealist maar ... met twee voeten op de grond.In de praktijk ben ik velen malen ontgoocheld geweest  wanhopig op zoek ....

Meer en meer ben ik dan zelf op zoek gegaan naar wat wij mensen nodig hebben aan vaardigheden om een dergelijke wereld mogelijk te maken. De lichtbron, bijna twintig jaar geleden, werd een plek om dit te oefenen. Een boek werd het verslag van deze zoektocht.

Een reis naar Israël in 2009, met een groep die wilde mediteren, heeft ons heel diep aangegrepen. We zagen in het Yad Vashemmuseum dezelfde beelden die we in de straten van Hebron hadden gezien. Ik, wij zagen daar hoe de Joden hun geschiedenis herhaalden met de Palestijnen. De gelijkenis was ontstellend. Het werd mij toen duidelijk hoe deze geschiedenis maar kon veranderen wanneer ieder van ons zou meewerken.

Net daar , waar Jezus geboren was begreep ik hoe ieder van ons een weg te gaan had, de weg van Jezus, de androgyne mens.

Welk is die weg?

Het is de weg van de verzoening in onszelf . Het stopzetten van het innerlijke patriarchaat. Het stopzetten van tegenstellingen, van goede en slechten, van vrienden en vijanden...het stopzetten van innerlijke vijandigheden, de verzoening van onze lichtkant en onze schaduwkant. In psychologische termen, stoppen met het projecteren naar anderen wat we in onszelf niet kunnen of durven zien, stoppen met dwingen en bedreigen, ... en zelf de innerlijke transformatie gaan.

Oefenen in zelfbwustzijn.

Het ontdekken van je mannelijke, daadkrachtige, rechtlijnige, ondernemende kant en je vrouwelijke, ontvankelijke, open,  relatiegerichte kant. Sommigen spreken  van het innerlijke huwelijk.

Stoppen met denken in tegenstellingen: de anderen en ik,topdog en underdog,de baas en de onderdanige,...

Het is de weg van de samenwerking tussen linker en rechterhersenhelft, tussen gevoel en verstand, tussen Oost en West, tussen Noord en Zuid.

Het is de weg van de synergie waarbij het totaal veel meer is dan de som der delen, waarbij het resultaat een gevolg is van een creratief proces waar er geluisterd en gesproken wordt, waar de rijkdom van de verscheidenheid haar vruchten afwerpt. Het is de weg waar ieder van ons een plek heeft en gewaardeerd wordt in zijn, haar bijdrage.

Hiervoor is acceptatie nodig :van onszelf en van onze beperkingen. Wanneer beperkingen een sociale uitnodiging worden naar anderen, wanneer mislukken deel kan uitmaken van onze  levensweg op zoek naar groei en evolutie, dan zijn we blij dat anderen kunnen wat wij niet kunnen en dat we steeds mogen en kunnen bijleren.

Dan groeit er in ons wat de Fransen noemen: l’intelligence du coeur. Dan kiezen we om mensen te worden die zowel  hun intellectueel als hun  emotioneel en sociale of spirituele intelligentie willen ontwikkelen. Dan kunnen we ,vanuit een bredere kijk, elkaar ontmoete, met onze geschiedenis, onze pijnplekken en onze mogelijkheden.

 

Hiervan geeft het Evangelie onze vele voorbeelden. Telkens bewandelt Jezus een andere weg dan die van de regeltjes en de wetten terwijl hij toch de wet respecteert.

Korterbij is Mandela een groot voorbeeld van deze weg. Hij is die weg in de praktijk gegaan. Hij heeft veel met zichzelf geworsteld en heeft ons laten zien dat het mogelijk was. Hij heeft zijn lijden overwonnen in liefde, met een heldere geest. Samen met Desmond Tutu en vele anderen is hij er in geslaagd om een hele bevolking, zwart en blank, tot  verzoening tebrengen in een kontekst van onnoemelijk lijden. Mbuntu betekent dat geen mens ‘heel’ is zolang er één iemand van de gemeenschap uitgesloten wordt.

Een ‘heel’ mens worden , of je man of vrouw bent, is de weg naar Pinksteren, het vertsaan van de taal van de anderen. Het is de weg naar het hemelrijk van God hier op aarde.

Ons eigen emotionele leven leren beheren dank zij het samenleven met anderen, dank zij hun confrontatie en hun steun, is de weg die ooit zal leiden naar een menselijk bestaan.

Sta mij toe te eindigen met enkele Franse woorden: een taal die voor mij helderheid en gevoel verbindt in veel nuances. Een tekst die mij steeds uitnodigt terug naar de essentie te gaan.

Trouver dans ma vie ta présence

Tenir une lampe allumée

Choisir d’habiter la confiance

Aimer et se savoir aimé

 

Geneviève Cooreman

22 februari 2014

 

 

 

 

Welkom...

...welkom op onze website.(Vleugel)

Kalender

September 2018
M D W D V Z Z
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Nieuw

 

Kijk naar Nieuws- Rondom de Vleugel

Inloggen