2013.02.23 Psalmen van recht en onrecht.

Toelichting werd gehouden door Karel Staes.

Krijg ik me een omslag in de bus van Amnesty International; In de linkerboek lees ik in een geel gekleurde rechthoek: “ Mensenrechten verdedig je met vuur.”

 

 

 

Dat doen wij hier zo ongeveer elke week met woorden en melodieën, wij zingen en bidden elkaar warm. En dan rijst weleens de vraag…In hoever is dit een gewoonte geworden ? Of een wijze van samenzijn, die om de duur tot ons levenspatroon behoort ? Met even veel reden houden we eraan samen onze dromen uit te spreken en uit te zingen…als de vraag te stellen “ Verdedigen wij inderdaad de mensenrechten nog met vuur? Waarna wel eens de indruk rijst of de twijfel van…wat het allemaal uithaalt ?

 

Kort gesteld: “Worden onze dromen waar…of blijven het dromen ?”

Ik heb er lang blijven bij nadenken in het bekende licht van de groeiende tegenstroom, bij de sensatietaal van de media en binnen het schimmenspel van onze prestatiemaatschappij. We hebben , ook bij het eigen ouder worden, stilaan argumenten en feiten teveel om “ mensenrechten met steeds minder vuur te verdedigen”, maar soms zijn we te koppig om zomaar zonder meer af te gaan en drukken we ons taai verder door de steeds smaller wordende straatjes van onze dagelijkse gewoonten. En toch !

Het wordt alleen maar verlammend als we dezelfde taal en dezelfde denkpatronen volgen van de beruchte prestatiemaatschappij, die er zich inderdaad in specialiseert alle hoop in de kiem te smoren. Is het ons dus niet gegeven  resultaten te willen ? Het woord resultaat wordt hier anders ingevuld. Om te beginnen gaat het hier niet om een onmiddellijk resultaat en  ik leerde bijvoorbeeld in de strijd tegen de armoede – samen met de rechtstreeks betrokkenen zelf- de denken in termen van generaties. En het kan al evenzeer gebeuren dat mensen “ wakker worden en ontwaken in een beter leven” nadat wij ze uit het oog verloren zijn; Soms kan een verloren woord of een oprechte houding – na tal van vergeefse pogingen – toch enig effect heeft. Hier past ook het herwaarderen van het oude goede voorbeeld. Bewust of onbewust steunen wij op elkaar door de kracht van dat goede voorbeeld en kunnen we het niet hebben dat iemand er bij gaat zitten en het opgeeft. Accenten kunnen ook verschillen en verschuiven en de strijd voor een betere wereld komt nu gnoal eens tot uiting in een heel ander soort projecten als die van het oude goede voorbeeld uit de tijd “dat Vlaanderen zijn zonen uitzond !” Als ik me heel concreet namen van vroeger en van nu  herinner en uitspreek, dan zie ik heel veel ellende…maar ook veel vreugde van herstel of troost. Het is lang niet tevergeefs, we moeten alleen soms anders leren kijken en ook warmte en nabijheid bij tal van mensen belangrijk achten. En hier is dan aan de orde wat we niet doen, dwars tegen de prestatiemaatschappij in. Wij weigeren mensen achter te laten en uit de trouw te stappen die wij elkaar hebben aangedaan ! Wij willen verder over die gammele junglebrug boven afgronden omdat we aan de overkant willen geraken tegen alle beter weten in. En waar het zogenaamd hopeloos is of wordt, willen we nog altijd blijven omdat aanwezig zijn zoveel meer kan zijn dan doen; Hier denk ik aan het brandende braambos; In de hitte en het vuur van ondraaglijk lijden en onrecht zegt de Onuitsprekelijke: “ Ik zal er zijn.   En ten langen laatste is dat ons genoeg .

En daarom blijven we samenkomen…omdat we niet anders kunnen en niet anders willen.

 

 

 

 

Welkom...

...welkom op onze website.(Vleugel)

Kalender

September 2018
M D W D V Z Z
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Nieuw

 

Kijk naar Nieuws- Rondom de Vleugel

Inloggen