Nieuwsbrief 2017/2018 nummer 7

Beste allemaal,

De donkere maanden schuiven nu snel voorbij en we kijken verlangend uit naar licht en warmte.

De thema's van de vieringen die in februari aan bod komen verwijzen naar 'licht' en 'in de put ervaringen'.

We nodigen jullie uit om met ons mee te vieren elke zaterdag om 18 uur in de Sint-Annakerk van Borgerhout.

Zaterdag 3 februari: Lichtmis

Met Lichtmis eten we pannenkoeken.  Maar waarom?  En wat is Lichtmis eigenlijk?  Met een paar mensen zochten we het uit.  Het resultaat gieten we ineen viering, waarin we verhalen vertellen en symbolieken duiden.  Zo krijgt Lichtmis een diepere fijnzinnige betekenis.

Zelfs de pannenkoeken achteraf krijgen een 'petit surplus' !

Zaterdag 10 februari:  Mediteer en Leef

We worden bij deze meditatie begeleid door Willy Bertiau

De cyclus 'Bijbelse put-ervaringen' is gespreid over 3 vieringen.

Er zijn veel bijbelverhalen waarin een waterput een rol speelt.  Aan de ene kant zijn er positieve ervaringen: de waterput is een plek van ontmoeting.  Isaak, Jacob en Mozes ontmoeten hun toekomstige echtgenote bij de waterput.  Jezus ontmoet er de Samaritaanse vrouw.  De waterput is bron van nieuw leven en toekomst.  Aan de andere kant zijn er negatieve verhalen: mensen geraken in de put  of worden door anderen (letterlijk of figuurlijk) in de put geworpen ... en er weer uit gered.  In deze cyclus komen drie verhalen van deze laatste soort aan bod: over Jozef, Jona en Jeremia.

Zaterdag 17 februari:

Jozef door zijn broers in de put geworpen.

Door de verhalen over zijn dromen wekt Jozef de jaloezie en de haat van zijn broers op.  Zij besluiten zich van hem te ontdoen en werpen hem in de put.  Eén van de broers krijgt echter wroeging ... Jozef wordt er weer uitgehaald en aan een karavaan op weg naar Egypte als slaaf verkocht.  In Egypte wordt Jozef na verloop van tijd een machtig man  en later verzoent hij zich met zijn broers.

Toelichting door Paul De Witte, verbonden aan Jebron.

Zaterdag 24 februari:

Jona in de buik van de grote vis

Jona wordt door JHWH geroepen om als  profeet naar Nineve te gaan, die grote heidense stad.   Maar daar heeft Jona helemaal geen zin in.  Hij vlucht weg in de tegenovergestelde richting.  In plaats van naar het oosten gaat hij naar het westen.  Hij daalt af naar Jafo en gaat aan boord van een schip dat naar Tarsis vaart, zover mogelijk weg van Nineve...  Hij daalt af in het ruim van het schip en verstopt zich daar.  Maar als er op zee een storm opsteekt, voelt hij zich schuldig en laat hij zich door de matrozen overboord gooien, de diepte van de zee in.  Daar wordt hij opgeslokt door een grote vis....  Nu zit Jona helemaal in de put.  Al betekent die vis, door JHWH gezonden, ook zijn redding.  Maar dat JHWH ook de heidense stad Nineve wil redden, begrijp Jona nog niet...

Toelichting door Bert Lodewijckx.

Zaterdag 3 maart:

Jeremia in de put

De profeet Jeremia verkondigde een boodschap die door de politieke leiders van zijn tijd niet graag gehoord werd.  Zij willen zich ontdoen van die 'luis in de pels'.  Jeremia wordt door de edelen van Juda in de put geworpen .  Hij wordt eruit gered door toedoen van een vreemdeling, de Nubiër Ebed-Melech.  Ondanks tegenstand blijft Jeremia zijn boodschap verkondigen die niemand graag hoort.

Toelichting door Paul Kevers

Mededelingen:

-  Zaterdag 24 februari gaat een Klankbordgroep door.

Ook dit keer met als thema: de toekomst van de Vleugel.

We zijn immers volop bezig om het aanbod te hertekenen. Op deze KBG bespreken we het nieuwe kader dat Overleg & voorgangers uitwerkten.  Vervolgens gaan we met alle aanwezigen nadenken over en voorstellen doen over de concrete invulling. We hopen dat al wie de Vleugel ter harte gaat, aanwezig zal zijn !

Praktisch:

Aanvang 19u45 en voorzien einde om 22 uur. Graag vooraf inschrijven en vermelden als u na de viering een broodje wenst (via gele formuliertjes in de kerk of mail naar Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. )

- Zaterdag 3 maart: lieddag in Amsterdam

We kregen bericht uit Amsterdam dat er een lieddag is  gepland in de Dominicuskerk met o.a. Huub Oosterhuis, Tom Löwenthal en ook liederen van Antoine Oomen.  Voor info: klik hier

Werkten mee aan deze nieuwsbrief:  Marianne, Bert, Harry

 

 

Welkom...

...welkom op onze website.(Vleugel)

Kalender

November 2018
M D W D V Z Z
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Nieuw

Nieuwsbrief 2018/2019 nummer 2

Inloggen